EN | BHS

Ko će birati dobitnike Balkan Photo Awarda za 2016. godinu?

Organizacioni tim Balkan Photo Festivala i ove godine je odabrao žiri koji će dodijeliti Balkan Photo Award za 2016. godinu u 11 kategorija: Akt, Moda/reklamna fotografija, Kulturna baština, Fotografija mobilnim telefonom, Sport Svakodnevni život, Portret, Kreativna fotografija, Priroda i okoliš, Vijesti i događaji te Reportaža

IT tim portala Fotografija.ba je za potrebe Festivala isprogramirao posebnu aplikaciju za žiriranje i prijavu na konkurs. Sve fotografije koje se uploaduju su zaštićene i članovi žirija vide samo fotografije i opis bez da znaju ko je autor fotografije.

IT tim prije početka žiriranja prolazi kroz sve prijave i iz captiona briše imena autora u (u slučaju da su ostala neobrisana prilikom uploada) i diskvalifikuje fotografije sa vodenim žigom.

Druga etapa žiriranja sastoji se u tome da žiri za sve fotografije glasa sa DA ili NE, a da bi fotografija prošla u drugi krug potrebno je da ima natpolovičnu većinu glasova DA.

Nakon toga, slijedi treća etapa u kojoj se sve fotografije ocjenjuju u tri kategorije sa ocjenama od 1-10 (poruka/ideja, tehnička realizacija i kompozicija/likovnost).

Nakon toga se dobije 90 odabranih fotografija te pobjedničke fotografije, a u slučaju izjednačenog rezultata odlučuje predsjednik žirija te piše objašnjena za pobjedničke fotografije.

Ovogodišnji žiri čini 12 članova: Myles Little (US, Predsjednik žirija), Ilvy Njiokiktjien (NL), Srđan Živulović (SLO), Petar Jurica (CRO), Goran Lizdek (BiH), Daniel Mihailescu (RO), Srđan Ilić (SRB), Boryana Katsarova (BUL), Majlinda Hoxha (KV), Ljiljana Karadžić (MNE), Ana Farngovska (MKD) i Ferhat Uludaglar – Zupcevic (TUR)

Više o članovima žirija saznajte OVDJE.

Prijave za Balkan Photo Award traju do 5.1.2017. godine a prijaviti se možete na ovom linku.

Dodjela nagrada je 27.1.2017. godine u Vijećnici (Sarajevo) čime počinje i program Festivala koji uključuje čitav niz predavanja, radionica i gostujućih izložbi

Nagradni fond Balkan Photo Award 2016

Canon EOS 5D MARK IV
Canon EOS 5D MARK IV

Stručni žiri sastavljen od 12 fotografskih profesionalaca odabrat će od pristiglih fotografija 90 finalista te pobjednike u 11 kategorija koji će biti nagrađeni statuom Balkan Photo Award. Osim toga, u saradnji sa sponzorima žiri će od 11 pobjednika kategorija izabrati dvije koja su se posebno istakla te dodijeliti sljedeće nagrade:

Canon Grand Prix Award za najuspješnijeg učesnika konkursa koji će biti nagrađen sa Canon EOS 5D MK IV fotoaparatom.

Canon EOS 80D
Canon EOS 80D

Posebno priznanje dodjeljuje i Avtera BH u vidu fotoaparata Canon EOS 80D.

Osim nagrada svi finalisti i prijavljeni će moći preuzeti primjerak kataloga izložbe.

Ovogodišnje izdanje Festival su podržali: Kancelarija Specijalnog predstavnika EU (EUSR), Grad Sarajevo, UNICEF, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Umjetnička galerija BiH. Generalni pokrovitelj je Canon Bosna i Hercegovina, a zlatni sponzor je Avtera BH. Festival su također podržali i BlackBOX, New Event, Festival Hotel, Ilford, FAN Ferhatović i EUROBHPLAKATBH.

Zvanična agencija festivala je Pixsell Photo Agency.

Medijski partneri konkursa: N1, RSG, Antena Sarajevo, Magazin Dani, Oslobođenje, Dodho Magazine and Urban Magazin.

Komentari

komentara

Kategorija:
Datum:
  • Decembar 24, 2016
Podijeli:

Balkan Photo Festival na Facebooku

Balkan Photo Award na Facebooku

Fotografija.ba na Facebooku