EN | BHS

Žiri – Balkan Photo Award 2016

Myles Little (Predsjednik žirija)

myles_littleMyles Little (rođen 1984. u Irskoj) je urednik fotografije, a živi i radi u New Yorku. Huffingotn Post ga je proglasio vizionarom u fotografskoj industriji i kao urednika čije vrijeme tek dolazi. Studira je fotografiju na Savannah Univerzitetu za umjetnost i dizjan i do sada je producirao mnogo nagrađivanih naslovnica na kojima je radio sa najboljim svjetskim fotografima. Myles radi kao urednik fotografije u Magazinu TIME, a osim posla Myles je kurator izložbe “1% posto” koja putuje širom svijeta te je na tu temu izdao i knjigu na temu nejednakosti u današnem svijetu.

Više informacija na linku 

Ilvy Njiokiktjien

ilvy_njiokiktjienIlvy Njiokiktjien je fotografkinja i novinarka koja živi i radi u Holandiji. Radila je na mnogim kontinentima, ali poseban fokus u njenom radu ima Afrika.

Kao dokumentarna fotografkinja pokriva trenutna događanja kao i sporna društvena pitanja.

Objavljivala je u publikacijama kao što su NRC Handelsblad, Der Spiegel, Telegraph Magazine, The New York Times, and l’Espresso, a svoj rad je izlagala i na Visa pour l’Image festivalu 2012. Od nagrada izdvajaju se Canon AFJ Award, World Press Photo kao i mnoge druge.

Više informacija na linku

Srđan Živulović

srdjan_zivulovicOtac mi je kupio prvu kameru kao božićni poklona i to 1970. Godine. U to vrijeme, zaista sam volio trke motocikala i želio sam da snimam motore kada god bi ih ugledao. Malo kasnije, kada sam imao 16 godina počeo sam da učim malo više o fotografiji.

Počeo sam samostalno da učim kako fotografisati a poslije sam imao i časove fotografije u školi. Oduševljavao me rad brazilskog fotografa Sebastioa Salgada i to mi je bila inspiracija za rad. Mnogo kasnije, kada sam imao 30 godina, imao sam priliku da ga upoznam u Frankfurtu. To mi je bio “WOW” trenutak.

Kao fotograf sam radio za novine Delo, najčitanije i najznačajnije u Sloveniji, i u trenucima kada se Jugoslavija raspadala 1991. godine. U to vrijeme sam pomagao kolegama iz ostalih novinskih agencija tako što sam ih vozio pored barikada u svome vozilu. Među mnogima je bio i Petar Kujundžić koji je radio za Reuters. Poslije toga on je pričao sa regionalnim šefom i predložio mu da me zaposli. Od tada radim za Reutres. Bio sam član fotografskog time Reutersa koji je nagrađen Pulicerovom nagradom 2016. godine.

Više informacija na linku

Petar Jurica

petar_juricaPrije nego što je počeo fotografisati vjenčanja, Petar je radio 14 godina kao fotograf za novine. Počeo je kao fotoreporter za lokalne dnevne novine pokrivajući sve događaje od četvrte fudbalske lige do reportaža i portreta. Vremenom je počeo da radi za vodeći regionalni magazin gdje je imao zadovoljstvo da putuje svijetom i snima mnoge poznate ličnosti poput Tine Turner, Steve Buscemija, Morgana Freemana i mnoge druge. Svo stečeno iskustvo danas koristi za fotografisanje vjenčanja. 2015. godine je uvršten u izbor Rangefinder magazina među 30 fotografa vjenčanja koji su označeni kao “zvjezde u usponu”. Jednu od njegovih fotografija je popularni Junebug Weddings uvrsio kao najbolju od najboljih u 2015. Godini. Živi u Zagrebu sa ženom Živom i sinom Janom.

Više informacija na linku

Goran Lizdek

goran_lizdekGoran Lizdek je rođen 1982. godine u Sarajevu, BiH. Svoju karijeru započinje kao freelance grafički dizajner već kao student grafičkog dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, sarađujući često sa advertising agencijom Fabrika u Sarajevu. Godine 2007. postaje član kreativnog tima advertising agencije Communis na poziciji art direktora, koju obavlja do 2011. godine kada ponovo nastavlja djelovati kao slobodni umjetnik. U tom periodu nastao je niz istaknutijih radova koju je lokalna publika imala priliku javno vidjeti, uključujući plakate za Jazz Fest Sarajevo, te brojne plakate za teatarske manifestacije. Godine 2014. ponovo se pridružuje advertising agenciji Communis, ovaj put na poziciji pomoćnog kreativnog direktora, te istu funkciju obavlja do 2016. godine. Od 2012. godine redovan je član Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti BiH (ULUPUBiH), a dobitnik je brojnih lokalnih i internacionalnih priznanja i nagrada za svoj rad.

Više informacija na linku

Daniel Mihailescu

daniel_mihailescuRođen sam 1970. godine a počinjem se baviti fotografijom 1992. godine kada sam kupio svoju prvu kameru, Smena i nešto opreme za tamnu komoru. To je bila strast. Počelo je sa jednim slajdom u stanu moje tadašnje djevojke (danas žene). Jedan slajd sa fotografijom crvene gljive sa bijelim tačkama. Predivna, a otrovna. Možda će zvučati čudno, ali upravo ta fotografija je razlog zašto sam ovdje. Imao sam 21. godinu i u to vrijeme sam radio za više značajnih novinskih kuća u Rumuniji. To je bilo vrijeme kada se fotografija osim na terenu radila i u labaratoriji. Hodaš ulicom sa dvije rolne filma, 72 moguća snimka i to je to.

Za AFP radim od 2003. godine. Tokom karijere, putujući i snimajući fotografije upoznajem mnogo različitih ljudi što mi pomaže da bolje razumijem ljude. Još uvijek se pitam šta fotografiju čini izuzetnom. Nekada je to lako odgonetnuti, nekada je očito, nekada je to jaka emocija, ali nekada je to proces koji zahtijeva dosta vremena. Treba mi vremena da razumijem a to može biti luksuz u današnjem svijetu. Fotografija vam daje dovoljno vremena, ustvari, dokle god je gledate da je razumijete, emocionalno i razumski, kao i ljude s kojima gledate fotografiju. I to je otprilike to o fotografiji.

Srđan Ilić

Srđan Ilić je rođen u Beogradu 1966. godine a 1984. godine počinje raditi za novine i magazine koje je izdavala Politika, najveća izdavačka kuća na Balkanu. Beogradskom uredu AP (Associated PRESS) pridružuje se 90tih godina i aktivno pokriva konflikte na Balkanu, Bliskom istoku i Iranu. Nagrađen je za rad na Kosovu i pokrivanje pada Slobodana Miloševića. Bio je šef fotografa za Jugoslaviju i Makedoniju u AP-u između 1998 i 2010. godine kada postaje freelance fotograf. 2012. godine postaje pomoćnik direktora fotografije u agenciji Tanjug. Srđan je dvostruki dobitnik World Press Photo nagrade. Član je ULUPUDS-a te predsednik udruženja fotoreportera Srbije UFOS

Više informacija na linku

Boryana Katsarova

boryana_katsarovaBoryana Katsaroca, rođena 1981. godine u Bugarskoj, radi za AFP (Agence France-Presse) između 2007. i 2010. godine. Od 2010. godine radi kao freelance fotografkinja koja se specijalizirala za dokumentarnu fotografiju, editorijale i portretnu fotografiju. Trenutno je zastupa French Cosms Photo Agency iz Pariza. Kroz svoju karijeru objavljivala je radove u svim značajnijim printanim izdanjima u svijetu. Danas povremeno sarađuje sa klijentima poput New York Timesa, Le Monde, Aramco World Magazine, Foreign Policy, Der Spiegel, Welt am Sonntag, VQR, Causette, GEO Francuska. Živi i radi na prostoru Balkana.

Majlinda Hoxha

majlinda_hohxaMajlinda Hohxa (rođena 1984. godine u Prištini gdje i živi) trenutno je urednica fotografije u Kosovo2.0 magazinu.

Diplomirala je na Whitecliffe univerzitetu za umjetnost i dizajn, a magistrirala je na Elam School of Fine Art na univerzitetu u Aucklandu 2008. godine.

Majlindine dosadašnje izložbe su: The Whale That Was a Submarine at the Ludwig Museum – Museum of Contemporary Art, Budapest (2016), This is not a palm tree u Neurotitan Gallery, Berlin (2016), the XIV addition of the Gjon Mili photography exhibition National Gallery of Kosovo (2015), touring exhibition Aftermath: Changing Cultural Aftermath Fotogalerie Wien, Vienna, Austria (2014) i City Gallery Collegium Artisticum, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina (2014); The Mixing Room at Te Papa the New Zealand Museum, Auckland, New Zealand (stalna postavka);Remont galerija, Belgrade, Serbia (2013); Galerija Klovićevi dvori, Zagreb, Croatia (2013) Duplex 100m, Sarajevo (2013); Artist of Tomorrow i Mulsim Mulliqi exhibition, Kosovo National Gallery, Prishtina, Kosovo (2012); Stacion – Center for Contemporary Art Prishtina, Prishtina. Kosovo (2011); Laundromat Art Project Space, Tauranga, New Zealand (2010); The Physics Room, Christchurch, New Zealand (2009). 2013. godine Majlinda je nagrađena sa ISCP boravkom u New Yorku.

Ljiljana Karadžić

ljiljana_karadzicLjiljana Karadžić je diplomirala Istoriju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Bila je umjetnički direktor Centra za modernu umjetnost Crne Gore od 2011-2013. godine. Trenutno radi na poziciji kustosice u Nacionalnom muzeju Crne Gore. Od 2009. godine je i urednica magazina za modernu umjetnost «Artcentrala». Koordinirala je i bila kustos za mnoge izložbe moderne umjetnosti crnogorskih umjetnika koje su prezentovane internacionalno (Sanct Petersburg, Yekaterinburg, Brussels, Sofia, Ljubljana, Belgrade, Pristina, Sarajevo, Bari, Skoplje). Selektirala je izložbu 45-og zimskog salona fotografije «Interakcije» (Hercego Novi, 2016.), 35-og Novembarskog salona fotografija (Cetinje, 2013) i internacionalnog 49-og Zimskog salona «Očuditi / Začuditi» (Herceg Novi 2016). Kustosica je regionalnog projekta «Prepoznavanje» (2007-2016) i «Ex ordinardy» (Beograd, Sarajevo, Podgorica 2013. Autorica je brojnih tekstova o savremenoj umjetnosti Crne Gore. Članica je Odbora za likovne umjetnosti na Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti.

Ana Frangovska

ana_frangovska_photo_by_igor_todorovskiKreativna i dinamčna sa petnaest godina profesionalnog iskustva u oblasti umjetnosti kao kustosica, edukator i istraživač u savremenoj vizualnoj umjetnosti. Radi kao kustosica u Nacionalnoj galeriji Makedonije proteklih deset godina. Ima bogato iskustvo i sposobnost komunikacije sa javnošću, prezentacije te iskustvo vođenja, planiranja i komunikacije marketinških kampanja. Internacionalni projekti na kojima je radila kao kustosica (izdvojeni): ‘In Search of a Common Ground 2’ (zajedno sa Bojanom Janevaom i Ars Acta), izložba deset savremenih umjetnika Makedonije, Halle 50, Munich; ‘Essence of Existence’, Izložba savremene umjetnosti Makedonije, Art Center Lauba, Zagreb, Croatia, 2015; ‘Utopia’, internacionalna konceptualna izložba, Multimedia centar Mala Stanica, Skopje, Macedonia, 2015; ‘In Search of a Common Ground’ (zajedno sa Bojanom Janeva i Ars Acta), izložba jedanaest savremenih umjetnika Makedonije, Center for Contemporary Art, Baku, Azerbaijan; ‘Transfiguration’ – grupna konceptualna izložba moderne umjetnosti Makedonije, Czech Center Prague, Prague, Czech Republic, 2014; ‘Bread and salt’ – grupna konceptualna izložba moderne umjetnosti Makedonije, Porcia Palace, Vienna, Austria, 2013; ‘Silentiopathologia’, Elpida Hadzi-Vasileva, Pavilion of Republic of Macedonia at the 55th Venice Biennale, Italy, 2013; ‘Black and white or not’ grupna konceptualna izložba moderne umjetnosti Makedonije, CAM Casoria Contemporary Art Museum, Napoli, Italy, 2013; ‘Perception’, umjetnici: Marko Manev, Mihaela Jovanovska, MC Gallery New York, USA, 2012; ‘Crucial in selection” Flemish Ministry of Foreign Affairs, Belgium, 2008; ‘Eastern neighbours’, Babylon Cultural Center, Utrecht, Netherlands, 2006; retrospektiva – izložba Nove Frangovski u Taksim Sanat Gallery, Istanbul, Turkey, 2006; ‘Art exchange’ 2004, Angels Gate Cultural Center, San Pedro, Los Angeles, USA, 2004; 10 Makedonski umjetnici na jesenjem salonu, Paris, France, 2002, itd. Od 2012. godine je suosnivač i član Instituta za umjetnost i kulturu “Ars Acta”.

Ferhat Uludaglar Zupčević

ferhat_uludaglarFerhat Uludaglaer je fotoreporter sa boravkom u Istanbulu, a za Balkan ga vežu bosansko-srpski korjeni. Studirao je u Istanbulu i radio kao asistent fotografa u Serdar Tanyeli studiju. Poslije toga radi u redakcijama najvećih novina u Turskoj poput Radikala i Sabaha. Osim toga, radio je za Reuters, EPA, Time, Zuma Press, Stern, Bild, The New York Times, Le Monde, El Pais, Guardian, The Boston Globe i mnoge druge.

Više informacija na linku