EN | BHS

Info

O FESTIVALU

Balkan Photo Festival i izbor za najbolju fotografiju Balkan Photo Award su pravni nasljednici festivala Fotografija godine BiH. Proglašenje pobjednika i kompletan program Festivala se tradicionalno održava u Sarajevu, krajem januara.

Festival se sastoji od tri programa: takmičenje, edukacija i povezivanja fotografa kroz druženja. Takmičenje pod nazivom Balkan Photo Award obuhvata selekciju najboljih 90 fotografija iz 11 kategorija (Akt, Moda/reklamna fotografija, Kulturna baština, Fotografija mobilnim telefonom, Sport Svakodnevni život, Portret, Kreativna fotografija, Priroda i okoliš, Vijesti i događaji te Reportaža) u protekloj godini po izboru žirija koji se formira posebno za svaki Festival. Sam koncept takmičenja izgleda tako da se svake godine početkom Decembra otvara period za prijavu radova koji traje mjesec dana.

Nakon toga slijedi žiriranje radova te priprema izložbe. Svakog zadnjeg ponedjeljka u januaru organizuje se svečano otvaranje izložbe te proglašenje pet pobjednika po kategorijama što ujedno označava i početak festivalskog programa. Mjesto događanja je  Sarajevo.

U programu Edukacija, koji se realizuje nakon svečanog otvaranja, organizuju se predavanja i radionice priznatih fotografskih imena.

Program Povezivanje obuhvata organizovanje okruglih stolova, fotokafa, fotosafarija te koncerta i zajedničkih odlazaka na zabavna dešavanja kako bi se gosti i domaći fotografi mogli družiti i van zvaničnog programa.

27.01.2017., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U Gradskoj vijecnici Sarajevo odrzana je dodjela nagrada Balkan Photo Award za 2016. godinu.  Photo: Anto Magzan/PIXSELL
27.01.2017., Sarajevo, Bosna i Hercegovina – U Gradskoj vijecnici Sarajevo odrzana je dodjela nagrada Balkan Photo Award za 2016. godinu.
Photo: Anto Magzan/PIXSELL

ORGANIZATOR

Fotografija.ba je prvi bosanskohercegovački portal posvećen fotografiji. Ovaj portal su 2008. godine osnovali Haris Čalkić i Nedim Krdžalić sa ciljem da na jednom mjestu okupe što više zaljubljenika u fotografiju.

Želja osnivača je bila da se kroz Fotografija.ba povežu fotografi iz cijele BiH kako bi razmjenjivali svoja iskustva i radove, a dodatni motiv bila je i činjenica da ne postoji sličan portal sa bh. predznakom. O početka 2011. godine portal Fotografija.ba djeluje kao sekcija Udruženja „Urban“ iz Sarajeva čiji je predsjednik Jasminko Halilović.

Portal Fotografija.ba je danas najveća fotografska zajednica koja okuplja preko 2500 registrovanih članova, a godišnja produkcija autorskih fotografija iznosi blizu 18.000 fotografija.

Udruženje Urban je osnovano 2007. godine s ciljem promoviranja kulture u glavnom gradu BiH, a ciljevi udruženja su izdavanje publikacija s temom Sarajeva, promoviranje kulturnog života i urbanih dešavanja, pomoć u radu i promoviranje rada mladih umjetnika, okupljanje kreativaca i obezbjeđivanje prostora za komunikaciju.