EN | BHS

Finalisti konkursa za Balkan Photo Award 2016 i program Balkan Photo Festivala!

Balkan Photo FestivalŽiri koji čini 12 članova: Myles Little (US, Predsjednik žirija), Ilvy Njiokiktjien (NL), Srđan Živulović (SLO), Petar Jurica (CRO), Goran Lizdek (BiH), Daniel Mihailescu (RO), Srđan Ilić (SRB), Boryana Katsarova (BUL), Majlinda Hoxha (KV), Ljiljana Karadžić (MNE), Ana Farngovska (MKD) i Ferhat Uludaglar – Zupcevic (TUR), odabrao je selekciju od 90 radova (50 fotografija u 10 pojedinačnih kategorija, ukupno pet fotografija po kategoriji i 40 fotografija u kategoriji reportaža, ukupno 5 najboljih reportaža) koji će biti izloženi u Vijećnici 27.1.2017. godine sa početkom u 19.00h.

Svoj dolazak možete potvrditi OVDJE

Lista finalista:

Aleksandra Leković, Aljoša Gračner, Andrej Tarfila, César Pastor Castro,Chee Keong Lim, Davor Konjikušić, Dean Zulić, Deborah Roffel, Denis Ruvić, Đorđe Vukadinović, Đula Bezeg, Edvin Kalić, Franjo Matković, Gaja Dolmark, HanShun Zhou, Ioana Cîrlig, Ioana Moldovan, Irfan Ličina, Istvan Kerekes, Jasmina Trpevska, Javier Corso, Jelena Janković, Jorge López Muñoz, Jurica Galić, Lorna Kijurko, Marko Risović, Martina Zanin, Mattia Vacca, MD Tanveer Hassan Rohan, Miguel Candela, Nikola Franjić, Oliver Frohner, Olmo Calvo, Ovi D. Pop, Sasha Maslov, Sohel Parvez Haque, Tymon Markowski, Ursa Premik, Walter Schoenenbroecher

Listu svih učesnika možete naći na ovom LINKU.

Osim otvorenja izložbe na svečanoj ceremoniji će biti uručena i priznanja po kategorijama (statua Balkan Photo Festival), te Canon Grand Prix Nagrada (Canon EOS 5D MK IV) te posebno priznanje Canon EOS 80D (po odluci žirija ove dvije nagrade su pridružene nekoj od 11 fotografija koje su pobijedile u kategorijama).

Osim izložbe i dodjele nagrada Balkan Photo Festival odlikuje i bogat prateći program:

Petak 27.1.2017. godine – 19.00h – Vijećnica – Balkan Photo Award – ceremonija dodjele nagrada i otvaranje izložbe

– 21.00h – Mash – Koncert – bend Tregeri

Subota 28.1.2017. – Umjetnička galerija BiH –

– 11.00h – Prezentacija Canon opreme – Ferenc Torok

– 11.30 – 13.00h – Samo Vidic – Canon explorer – Prezentacija projekta “Munich surfers”

– 13.00 – 15,00 h – Druženje uz Canon CPS prezentaciju i demonstraciju opreme (svi zainteresovani mogu isprobati najnovije Canon proizvode)

– 19.00h – Otvaranje izložbe Amela Emrića – “Lost childhood” – Umjetnička galerija BiH

– 21.00h – Mash – Koncert – The Leftovers

Nedjelja 29.1.2017 – Umjetnička galerija BiH

– 12.00h – Pixsell.hr – prezentacija

– 13.00h – Igor Nobilo – BUDUĆNOST U FOTO TURIZMU

Druženje zainteresiranih za povezivanje fotografije i turističkih tura u regiji

Što je foto turizam, koji su preduvjeti, kakve su mogućnosti? Zanima vas više i želite se možda uključiti? Odgovore nudi Igor Nobilo, osnivač Croatia Photo Tour-a na druženju tijekom kojeg će predstaviti svoju priču s foto turizmom www.croatiaphototour.com

14.00-16.00h – Canon druženje uz CPS prezentaciju opreme (svi zainteresovani mogu isprobati najnovije Canon proizvode).

Ponedjeljak 30.1.2017. – Plato ispred Katedrale

– 12.00h – Otvaranje izložbe “PRAVDA ZA SVAKO DIJETE” u saradnji sa UNICEF Bosna i Hercegovina.

– 19.00h – Photo warm up uz domaće destilirane proizvode – domaćin Galerija BlackBOX

– 21.00h – Druženje u Kinu Bosna

Osim nabrojanih radinica, Balkan Photo Festival u saradnji sa Canonom organizuje namjensku radionicu za osam (8) učesnika:

Kako izraditi photo zine s Oljom Triaškom Stefanovič i Jurajem Blaškom 

– Caffe bar Mash – petak 27.1. i subota 28.1. 2017. godine – 9-13h –

Olja Triaška Stefanovič i Juraj Blaško, predavači na Akademiji umjetnosti i dizajna u Bratislavi, održat će popularnu radionicu photo zinea. Cilj ove međunarodne radionice, koja će se ovoga Januara održati na Balkan Photo Festivalu, vizualna je analiza sociokulturnih i povijesnih aspekata grada i promjena u njegovim socijalnim, kulturnim, političkim i arhitektonskim strukturama (kolektivno sjećanje grada).

Na kraju radionice svaki će polaznik izraditi vlastiti photo zine. Važan je dio radionice suradnja između fotografa i predavača grafičkog dizajna i fotografije s ciljem izrade konzistentnog djela koje je spremno za tiskanje.

Svaki polaznik radionice treba imati:

  • laptop
  • instaliran Adobe Indesign (bilo koja verzija, probna verzija može se besplatno preuzeti na Adobe.com)
  • digitalni fotoaparat

Radionica je otvorena za studente umetnosti i  fotografe  koji žele naučiti kako izraditi photo zine. Tema radionice bit će najavljena na prvoj sesiji radionice.

O OLJI I JURAJU

Olja Triaška Stefanovič fotografkinja je i predavačica na Akademiji umjetnosti i dizajna u Bratislavi, na Odsjeku za fotografiju i nove medije. Olja je rođena u Novom Sadu u Srbiji. 2007. godine diplomirala je na Akademiji umjetnosti i dizajna u Bratislavi na Odsjeku za fotografiju i nove medije. Ove godine završava doktorski studij na Odsjeku za intermedijalnost i multimedijalnost (pod mentorstvom prof. Tona Čiernyja). 2010. godine bila je finalist za prestižnu nagradu Finalist Award 333 koju dodjeljuje Nacionalna galerija u Pragu. 2015. godine Udruga profesionalnih fotografa Slovačke, Središnja europska kuća fotografije te FOTOFO i OFF Festival Bratislava dodijelili su joj nagradu Fotograf godine. Izlagala je na brojnim grupnim i samostalnim izložbama u Slovačkoj i inozemstvu. Njezini su radovi dio kolekcije gradske galerije Nitrianská gáleria u gradu Nitri u Slovačkoj. U svojoj se umjetničkoj praksi bavi odnosnom fotografije i prostora, povijesnim i sociološkim sjećanjem prostora, nestajanjem prostora te promjenama u namjeni prostora i simulacijom prostora. Živi i radi u Bratislavi.

Juraj Blaško grafički je dizajner i predavač. Diplomirao je na Akademiji umjetnosti i dizajna u Bratislavi, gdje je stekao i doktorat. Tamošnji je predavač na Odsjeku za vizualnu komunikaciju, gdje vodi novootvoreni Laboratorij za primijenjeni dizajn. Suosnivač je Saveza grafičkih dizajnera Slovačke. U svojoj se dizajnerskoj praksi bavi korporativnim identitetom, uredničkim dizajnom i dizajnom knjiga. 2013. godine dodijeljena mu je nagrada žirija National Design Award za doktorski projekt o konceptu korporativnog identiteta vlade. Živi i radi u Bratislavi.

Na Akademiji umjetnosti i dizajna u Bratislavi Olja i Juraj na čelu su projekta Stvaranje fotografske knjige, koji promiče suradnju fotografa i grafičkih dizajnera.

Prijave na radionicu traju do srijede 25.1.2017. godine na mail info@balkanphotofest.com – program i raspored će biti direktno proslijeđeni autorima koji se prvi prijava.

Ovogodišnje izdanje Festival su podržali: Kancelarija Specijalnog predstavnika EU (EUSR), Grad Sarajevo, UNICEF, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Umjetnička galerija BiH. Generalni pokrovitelj je Canon Bosna i Hercegovina, a zlatni sponzor je Avtera BH. Festival su također podržali i BlackBOX, New Event, Festival Hotel, Ilford, FAN Ferhatović i EUROBHPLAKATBH.

Zvanična agencija festivala je Pixsell Photo Agency.

Medijski partneri konkursa: N1, RSG, Antena Sarajevo, Magazin Dani, Oslobođenje, Dodho Magazine and Urban Magazin.

Komentari

komentara

Kategorija:
Datum:
  • Januar 19, 2017
Podijeli:

Balkan Photo Festival na Facebooku

Balkan Photo Award na Facebooku

Fotografija.ba na Facebooku