EN | BHS

Ko bira dobitnike Balkan Photo Awarda za 2017. godinu?

bpa-ziri2017Organizacioni tim Balkan Photo Festivala i ove godine je odabrao žiri koji će dodijeliti Balkan Photo Award za 2017. godinu u 11 kategorija: Modna/reklamna fotografija, Fotografija vjenčanja, Kulturna baština, Priroda i okoliš, Portret, Sport, Svakodnevni život, Fotografija mobilnim telefonom, Vijesti i događaji, Kreativna fotografija, Reportaža/serija fotografija.

IT tim portala Fotografija.ba je za potrebe Festivala isprogramirao posebnu aplikaciju za žiriranje i prijavu na konkurs. Sve fotografije koje se uploaduju su zaštićene i članovi žirija vide samo fotografije i opis bez da znaju ko je autor fotografije.

IT tim prije početka žiriranja prolazi kroz sve prijave i iz captiona briše imena autora u (u slučaju da su ostala neobrisana prilikom uploada) i diskvalifikuje fotografije sa vodenim žigom.

Druga etapa žiriranja sastoji se u tome da žiri za sve fotografije glasa sa DA ili NE, a da bi fotografija prošla u drugi krug potrebno je da ima natpolovičnu većinu glasova DA.

Nakon toga, slijedi treća etapa u kojoj se sve fotografije ocjenjuju u tri kategorije sa ocjenama od 1-10 (poruka/ideja, tehnička realizacija i kompozicija/likovnost).

Nakon toga se dobije 90 odabranih fotografija te pobjedničke fotografije, a u slučaju izjednačenog rezultata odlučuje predsjednik žirija te piše objašnjena za pobjedničke fotografije.

Ovogodišnji žiri čini 13 članova: Bénédicte Kurzen (predsjednica žirija, fotograf NOOR agencije), Jim Casper (urednik portala Lensculture), Máximo Panés(urednik Dodho Magazina), Maral Deghati (Menadžer na programu Edukacija u World Press Photo Fondaciji), Ana Frangovska (kustos Nacionalne galerije Makedonije), Damir Senčar (Fotograf i urednik u HINA agenciji), Marko Marinković (freelance fotograf), Imre Szabo (fotoreporter), Burim Myftiu (fotograf), Senad Šahmanović (režiser), Aleksandra Nina Knežević (dizajnerica), Ahmed Burić(novinar i pisac) i Miro Majcen (fotograf).

Više o članovima žirija saznajte OVDJE.

Prijave za Balkan Photo Award traju do 5.1.2018. godine a prijaviti se možete na ovom linku.

Dodjela nagrada je 26.1.2018. godine u Umjetničkoj galeriji BiH (Sarajevo) čime počinje i program Festivala koji uključuje čitav niz predavanja, radionica i gostujućih izložbi.

Nagradni fond Balkan Photo Award 2017

Canon EOS 5D MARK IV
Canon EOS 5D MARK IV

Za Grand prix nagradu Festivala predviđen je fotoaparat Canon EOS 5D MARK IV poklon generalnog pokrovitelja konkursa Canon Bosna i Hercegovina. Za posebna priznanja za uspjeh na konkursu nagradu poklanjaju naši zlatni sponzori AvteraBH i to fotoaparat Canon EOS 77D i Sony Bosna i Hercegovina fotoaparat Sony α6500.

Ovogodišnje izdanje Festival su podržali: Creative Europe, UNICEF, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, Umjetnička galerija BiH. Generalni pokrovitelj je Canon Bosna i Hercegovina,a zlatni sponzori su Avtera BH i Sony Bosna i Hercegovina. Festival su također podržali i BlackBOX, Profoto, Hotel Festival, Ilford, FAN Ferhatović i EUROBHPLAKATBH.

Zvanična agencija festivala je Pixsell Photo Agency.

Medijski partneri konkursa: LensCulture, Magazin Dani, Dodho Magazine i Urban Magazin.

Komentari

komentara

Kategorija:
Datum:
  • Decembar 30, 2017
Podijeli:

Balkan Photo Festival na Facebooku

Balkan Photo Award na Facebooku

Fotografija.ba na Facebooku