EN | BHS

Fotogalerija: Fotografija godine BiH 2012 – Dan 1 i 2

U Umjetničkoj galeriji BiH je u ponedjeljak 21.1.2013. godine otvorena izložba od 50 fotografija koje su prošle selekciju konkursa „Fotografija godine BiH 2012“ koji već treću godinu organizuje portal Fotografija.ba. Članovi žirija Bevis Fusha (Albanija), Branislav Brkić (Srbija), Marc Prust (Belgija), Mario Periša (Hrvatska) i Zijah Gafić (BiH) su imali težak zadatak da od 1750 prijavljenih fotografija 578 autora odaberu postavljenu selekciju. Osim toga podijeljene su nagrade u pet kategorija, a vrijednost nagradnog fonda iznosio je oko 8.000 KM.

Nagradu u kategoriji PRESS osvojio je Midhat Poturović sa fotografijom „Rudari“. Za svoj rad autor je nagrađen sa izradom profesionalne web stranice (dizajn, hosting, domena itd.) poklonom portala Fotografija.ba te grafikom Amera Hadžića.

Nagradu u kategoriji Priroda osvojio je Denis Ruvić sa fotografijom „Dolazak proljeća“. Denis je nagrađen sa kamkoderom Canon LEGRIA HF R306 poklonom firme Avtera BH.

Za fotografiju koja se najviše istakla u kategoriji Grad žiri je odabrao rad Marka Stamatovića pod nazivom “Lekina bara”. Za svoj rad Marko je nagrađen sa fotoaparatom Canon EOS 1100d sa objektivom 18-55m poklonom firme Kim Tec.

U kategoriji Kreativna nagradu je osvojio Filip Gržinčić sa fotografijom “Twisted”. Kao nagradu je dobio organizovanje samostalne izložbe, poklonom galerije BlackBOX.

Za poseban uspjeh na konkursu te fotografiju u kategoriji Ljudi nagrađen je Goran Bisić sa fotografijom “Come back“, koji je osim nagrade u kategoriji dobio i posebno priznanje Grand Prix zbog ostvarenog uspjeha na konkursu. Nagrađen je sa profesionalnim aparatom Canon EOS 7D i objektivom 18-135mm IS, poklon kompanije Canon, koja je ujedno generalni pokrovitelj konkursa.

Posebno me raduje što je priča oko Fotografije godine BiH postala regionalna, a nadam se uskoro i internacionalna. Mnoge zbuni to što u nazivu imamo BiH, a otvoreno je za sve, ali stvar je vrlo jednostavna. Izbor organizuje bh. portal , a praksa svih sličnih konkursa je da su otvoreni za sve zaljubljenike u fotografiju. Dosta naših državljana koji su naši članovi već dugo ne žive u BiH, tako da je svako ograničenje, bilo teritorijalno ili po državljanstvu besmisleno. Članstvo na portalu nije ograničeno ni po kojem osnovu pa tako ni učešće na konkursu” – izjavio je Haris Čalkić, urednik portala Fotografija.ba

Spisak autora koji su prošli selekciju, a njihove radove možete pogledati OVDJE.

Adi Kebo, Adis Spahić, Admir Idrizi, Aleksandar Čavić, Almin Tabak, Dado Ruvić, Denis Ruvić, Dino Kasalo, Edin Baltić, Edin Tuzlak, Eldar Spahić, Elmedin Mehić, Feđa Krvavac,  Filip Gržinčić, Goran Bisić, Goran Popović, Igor Lazić, Ivan Klindić, Ivica Dujić, Jure Vukadin, Ljubomir Todorović, Maja Topčagić, Mario Bradarić, Marko Stamatović, Martina Mijić, Matej Pilaš, Midhat Poturović, Miodrag Vasilj, Mirsad Mujanović, Muhamed Borović, Muna Nazak, Nedžad Žiško, Nihad Arnautović, Nina Mašić, Renato Jurišić, Saša Malezić, Senad Tahmaz, Zvonimir Barišin.

Drugog dana program je počeo sa predavanjem Damira Hoyke. Nakon toga svi zainteresovani su imali prilike čuti prezentaciju servisa Pycsell, a u 19.00h je otvorena multimedijalna izložba “Timelapse – Romulić&Stojčić“.

Program za treći dan pogledajte OVDJE.

Ovogodišnji konkurs je podržala Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, Općina Stari Grad, Umjetnička Galerija BiH, Global Development Consulting a generalni sponzor konkursa je Canon , a osim toga konkurs su podržali i sljedeći sponzori i prijatelji: Kim Tec, AVTERA BH, DHL, Shoebedo, HT ERONET, DISTI, SARAJEVSKO PIVO, Vinarija Buntić, BLMedia, Galerija BlackBOX, Mala škola fotografije, Galerija Boris Smoje, Centar mladih Livno, Studio LISICA itd.

Pogledajte atmosferu sa prva dva dana programa Fotografija godine BiH 2012, autor fotografija: Vanja Čerimagić na ovom LINKU

Komentari

komentara

Kategorija:
Datum:
  • Januar 23, 2013
Podijeli:

Balkan Photo Festival na Facebooku

Balkan Photo Award na Facebooku

Fotografija.ba na Facebooku