EN | BHS

Drugi dan na programu Balkan Photo Festivala: radionica Same Vidica i izložba Amela Emrića, Canon prezentacija opreme

Drugi dan programa na Balkan Photo Festivala koji se održava u Umjetničkoj galeriji BiH počinje u 11.00h sa prezentacijom Canon opreme koju će voditi Ferenc Torok, nakon kratke prezentacije program se nastavlja u periodu od do 11.30 do 13.00h sa Samom Vidicem – Canon explorerom koji će prezentovati “Munich surfers”:

O autoru:

citysurfersSamo Vidic je započeo fotografsku karijeru 2001. Ubrzo je otkrio da je njegova strast sportska fotografija i snimanje raznih sportova i sportista.  Uvijek se trudi otkriti novi pristup i da stvari uradi malo drugačije i zbog toga mu klijenti vjeruju i na najzahtjevnijim poslovima.

Samo radi za Red Bull zadnjih 10 godinam a također radi  i sa agencijom Getty images. Na Red Bull Illume fotografskom takmičenju u kategoriji Wings osvojio je prvu nagradu, a više puta je osvajao i Slovenia press photo.

Više godine drži internacionalno prepoznatu radionicu koja se održava u Bohinju (Slovenija).

Klijenti sa kojima Samo aktivno radi su: Canon, Red Bull, Getty Images, Suunto, voest alpine, Elan, Atomic, IIHF, Salomon, Jarum, KTM, Jet Set. Sponzor radionice je Canon koji je nakon završetka oficijelnog programa omogućio testiranje profesionalne opreme uz druženje, sve do 15.00h.

Za 19.00h je predviđeno Otvaranje izložbe Amela Emrića – “Lost childhood”

O autoru izložbe:

Amel_Emric_plakatRođen 29. marta 1968 u Foči , Bosna i Hercegovina, Poslom fotoreportera počinje se baviti 1988. godine, a profesionalni angažman dobiva 1990. godine kao fotoreporter za Večernje novine iz Sarajeva, te kao  saradnik u svim sedmičnim i dnevnim novinima na području bivše Jugoslavije. U toku rata u BiH radio je kao urednik fotografije u sedmičnim novinama koje su se štampale u Tuzli. U toku rata, od 1992. godine  počinje da radi kao saradnik za Associated Press u Tuzli.  Formiranjem AP dopisništva u Tuzli 1996., biva angažiran kao stalni fotoreporter,a od 2003. radi kao foto urednik u sarajevskom dopisništvu Associeted Pressa . Do sada je pripremio 6 samostalnih izložbi fotografija i učestvovao u realizaciji dvije fotomonografije: Tuzland, i Monografija Tuzlanskog kantona. Ilustrovao naslovne strane nekoliko knjiga. Član udruzenja ULUPUBIH (Udruženje likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti BiH) Sarajevo od 2004. godine. U toku dosadašnjeg rada osvojio sljedeće nagrade i priznanja : U.S.A. National Headliner Awardss 1997, World Press Photo za 1998, U.S.A. Picture of the Year 1998. Objavljivao u uglednim svjetskim magazinima i dnevnim izdanjima, kao što su: Time, Newsweek, Life, Paris Match, Spigel, New York Times, Washington Post, Herald Tribune, Guardian itd… Izvještavao sa kriznih područja Kosova, Makedonije, BiH, Afghanistana, Saudijske Arabije,

Član žirija za National Press Photographers Association (NPPA) Best of photojournalism (BOP) contest 2011, USA, Balkan Photo Award 2015.

Ovogodišnje izdanje Festival su podržali: Kancelarija Specijalnog predstavnika EU (EUSR), Grad Sarajevo, UNICEF, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Umjetnička galerija BiH. Generalni pokrovitelj je Canon Bosna i Hercegovina, a zlatni sponzor je Avtera BH. Festival su također podržali i BlackBOX, New Event, Festival Hotel, Ilford, FAN Ferhatović i EUROBHPLAKATBH.

Zvanična agencija festivala je Pixsell Photo Agency.

Medijski partneri konkursa: N1, RSG, Antena Sarajevo, Magazin Dani, Oslobođenje, Dodho Magazine and Urban Magazin.

Komentari

komentara

Kategorija:
Datum:
  • Januar 28, 2017
Podijeli:

Balkan Photo Festival na Facebooku

Balkan Photo Award na Facebooku

Fotografija.ba na Facebooku