EN | BHS

Treći dan programa donosi gostovanja: Marinović, Surać…

Treći dan Festivala donosi zanimljiva predavanja:

12.00h – Akademija likovnih umjetnosti // Zoran Marinović // predavanje // tema; Fotograf. Samo promatrač! Ili?
Fotografija je na lošem glasu kao najrealističnija, a samim time i najjednostavnija grana umjetnosti koja tek oponaša stvarnost. Manje ili više neuspješno. Ali ona je i moćno oružje. Ljudi joj vjeruju, iako nerijetko laže. Ona je ipak u najboljem slučaju samo poluistine. Postoji puno pitanja na koje fotografije ne daju odgovore.

Zbog fotografija se ispaljivao se metak u glavu i sebi i drugima, fotografija je pokretala ratove, zaustavljala ofenzive, svjedočila veličanstvenim porazima i jalovim pobjedama, negativce pretvarala u heroje, uništavala stotine a spašavala stotine tisuća života, a radilo se samo o jednom okidanju.

I za kraj jedno vrlo jednostavno pitanje, koje nema odgovor; Da li je trenutak kad pritisnemo okidač ujedno i kraj naše priče?

Da li je fotografija samo trofej?

Ili?

Preostaje pitanje; Gdje je granica? Više info OVDJE.

13.00h – Akademija likovnih umjetnosti // Stipe Surać // reportažna i dokumentarna fotografija:

Freelance fotograf iz Zadra u 18 godina profesionalnog rada objavio je vise od 2000 fotografija u više od 20 knjiga o Hrvatskoj prirodi, kulturi, mjestima i drugim sličnim temama. U hrvatskim izdanjima časopisa National Geographic, National Geographic Traveler i Geo objavio je oko 50 reportaža, od kojih 16 naslovnica. Njegove fotografije objavljuju se u raznim časopisima u diljem svijeta. Dobitnik je više od 60 nagrada na raznim fotografskim natjecanjima u Hrvatskoj i svijetu.

 14.00h – Razgovor sa članovima žirija i organizatorima

Kako se bira fotografija godine? Kakav je sistem žiriranja? Čime se žiri vodi? Kako to izgleda, iskustva i prijedlozi.

19.00h – BlackBOX – Razglednice iz zemlje Safari – izložba fotografija Stipe Suraća.

Ovogodišnji Festival su podržali: Kancelarija specijalnog predstavnika EU (EUSR), UNICEF Bosna i Hercegovina, i Grad Sarajevo. Generalni sponzor konkursa je Canon , a osim toga konkurs su podržali i sljedeći sponzori i prijatelji: AVTERA BH, ImtecHT ERONET, New Event,  DHLGalerija BlackBOX, Red Bull, Pycsell,  Hotel Festival, Poslovni klub, FAN Ferhatović, EUROBHPLAKATBH, AUMENTO i AtlantBH.

Medijski partneri konkursa: Klix, RSG, Antena Sarajevo, FTV, Magazin Dani i Oslobođenje.

Komentari

komentara

Kategorija:
Datum:
  • Januar 25, 2015
Podijeli:

Balkan Photo Festival na Facebooku

Balkan Photo Award na Facebooku

Fotografija.ba na Facebooku