EN | BHS

Proglašeni pobjednici festivala Fotografija godine BiH 2014!

U prepunoj Vijećnici proglašeni su pobjednici za najbolju fotografiju festivala Fotografija godine BiH 2014.

U kategoriji Primijenjena fotografija nagradu je osvojio ZVONIMIR BARIŠIN sa fotografijom “Roaming”.

autor: Zvonimir Barišin
autor: Zvonimir Barišin

Mišljenje predsjednika žirija Andrewa Teste je da je ova fotografija najbolje odgovorila na zadanu temu uz dodatak (citiramo) “U moje vrijeme su se koristili upaljači”. Zvonimir je nagrađen mobilnim telefonom koji je poklon HT ERONET-a koji je ujedno i pokrovitelj ove kategorije.

U kategoriji Kreativna fotografija nagradu je osvojio GIULIO ZANNI sa fotografijom „Three sisters“.

Autor: Giulio Zanni
Autor: Giulio Zanni

Za fotografiju je napisano sljedeće objašnjenje: Zbog čiste ljepote i spokoja koji ova fotografija proizvodi kod posmatrača ovo je bio nedvojbeni pobjednik u kategoriji. Vrijeme kao da je stalo, što i jeste najbitnija stvar u fotografiji. Giulio je nagrađen fotoaparatom Canon EOS 1200D sa objektivom 18-55mm koju poklanja AVTERA BH.

U kategoriji Ljudi nagradu je osvojio DENIS RUVIĆ sa fotografijom “Drvo života”.

autor: Denis Ruvić
autor: Denis Ruvić

Predsjednik žirija kaže da je to jedna lijepa slika u ogledalu koja ustvari nije. Vrijednost ove fotografije leži u njenoj kompoziciji i simetriji. Fotografija postavlja više pitanja nego što daje odgovora. Dvije dobro odjevene žene sjede na klupama koje su očito dizajnirane kako bi se sagovornici zbližili, ali sudeći po njihovom govoru tijela one su ustvari distancirane jedna prema drugoj. Gledajući fotografiju, ostaje mnogo neodgovorenih pitanja.

Denis je nagrađen fotoaparatom Canon EOS 1200D sa objektviom 18-55mm koji poklanja Imtec.

U kategoriji Grad nagradu je osvojila AIDA REDŽEPAGIĆ za fotografiju “Limitless” za koju Andrew Testa kaže da se svojom dinamikom i grafikom, te gradom kao igralištem izdvojila u veoma jakoj konkurenciji u kategoriji.

autor: Aida Redžepagić
autor: Aida Redžepagić

Aida je nagrađena fotoaparatom Canon EOS 1200D sa objektviom 18-55mm koji poklanja Imtec.

U kategoriji Press Danilo Krstanović” nagradu je osvojio  VLADO KOS sa fotografijom “Putin u Beogradu”.

autor: Vlado Kos
autor: Vlado Kos

Za fotografiju je rečeno sljedeće: Obilna kiša umije svakodnevne i dosadne situacije pretvoriti u nešto posebno. Radoznao i smeten izraz lica kod Putina je kontrast Nikolićevoj smrknutoj odlučnosti. Najlonske kabanice daju jednu komičnu notu ovoj fotografiji.

Vlado je nagrađen fotoaparatom Canon EOS 1200D sa objektivom 18-55mm koju poklanja AVTERA BH

U kategoriji Priroda osvojio je AJBAR MUJANOVIĆ sa fotografijom “Escape” koju je predsjednik žirija odabrao i kao ukupnog pobjednika odnosno fotografiju kojoj pridružujemo GRAND PRIX priznanje.

autor: Ajbar Mujanović
autor: Ajbar Mujanović

Za fotografiju je rečeno sljedeće:  Otvoreni pejsaž, širina te osjećaj nesputane slobode jednostavno sijaju iz ove fotke i ona vas jednostavno obuhvata i uvlači u sebe.

U skladu sa GRAND PRIX priznanjem i nagrada je zaista vrijedan aparat

CANON EOS 5D Mark III poklon kompanije Canon Bosna i Hercegovina (aparat) a nagradu , statuu pobjedniku je uručio gradonačelnik Sarajeva gospodin Ivo Komšić.

Osim pobjednika Sedmočlani žiri u sastavu: Andrew Testa (predsjednik žirija), Dženat Dreković, Igor Rill, Mario Periša, Nemanja Jovanović, Stipe Surać i Zoran Marinović odabrao je i finaliste za najbolju fotografiju festivala Fotografija godine BiH 2014:

Adi Kebo, Aida Redžepagić, Ajbar Mujanović, Amer Kapetanović, Andrija Vrdoljak, Armin Graca, Boris Bašić, Bruno Kolovrat, Dean Zulić, Denis Ruvić, Dino Šimek, Edin Džeko, Edis Halimanović, Edna Jurcan, Eldin Hasanagić, Feđa Krvavac, Giulio Zanni, Goran Jović, Goran Lizdek, Haris Begić, Igor Šljivancanin, Ivan Klindić, Ivo Šubić, Kiril Štrkov, Ljubomir Todorović, Maja Topčagić, Miljan Kenjić, Mirza Hasanefendić, Midhat Poturović, Nediljko Prološčić, Nedim Grabovica, Nina Mašić-Lizdek, Petar Lupić, Rasim Šahman, Renato Jurišić, Roberto Pavić, Roman Avdagić, Romano Kuduzović, Saša Čolić, Saša Knežić, Sead Šašivarević, Vanja Čerimagić, Vedrana Domazet, Vlado Kos, Zlatan Kurto, Zvonimir Barišin, Željko Budimir.

Ovogodišnji Festival su podržali: Kancelarija specijalnog predstavnika EU (EUSR), UNICEF Bosna i Hercegovina, i Grad Sarajevo. Generalni sponzor konkursa je Canon , a osim toga konkurs su podržali i sljedeći sponzori i prijatelji: AVTERA BH, ImtecHT ERONET, New Event,  DHLGalerija BlackBOX, Red Bull, Pycsell,  Hotel Festival, Poslovni klub, FAN Ferhatović, EUROBHPLAKATBH, AUMENTO i AtlantBH.

Medijski partneri konkursa: Klix, RSG, Antena Sarajevo, FTV, Magazin Dani i Oslobođenje.

Komentari

komentara

Kategorija:
Datum:
  • Januar 23, 2015
Podijeli:

Balkan Photo Festival na Facebooku

Balkan Photo Award na Facebooku

Fotografija.ba na Facebooku