EN | BHS

Još jedna izložba fotografija za kraj Festivala

Izložba fotografija “Čovjek u pripremi”, autora Amera Kapetanovića bit će u predstavljena večeras u Galeriji BlackBOX u Sarajevu, a svi zainteresovani izložbu će moći pogledati do 14. februara. Ovom izložbom bit će završen i Festival “Fotografija godine BiH 2013”.

Putujući po svijetu, Kapetanović spaja tuđu i vlastitu svakodnevnicu. Kroz ljude na svojim fotografijama i njihove međusobne odnose on istražuje samoga sebe.

Iz Galerije BlackBOX navode da su fotografije koje autor iznosi u javnost ovom izložbom nastale na ulicama Istanbula: grada u kojem je postao fotograf.

Izložba “Čovjek u pripremi” se sastoji od 22 crno-bijele fotografije koje oslikavaju svakodnevne situacije na ulici višemilionskog grada.

– “U jednom trenutku života sam stao i shvatio da ja sebe više ne poznajem. Da, sjetio bih se, kao kroz maglu, onog starog mene i kao da sam želio da ponovo budem taj. Mislio sam da imam pameti da to sam uradim ali ne, opet sam se prevario. Međutim, ove priče ne bi bilo da «ono gore» nije poslalo baš nju. Fotografiju sam tad zapravo vrlo malo poznavao.

Naravno, svi su, pa i ja čuli za nju. Mnogi su se u nju zaljubljivali a ja tu nisam bio izuzetak. Činilo se da je toliko nedostižna i evo, evo uovom petstotom dijelu sekunde ja je imam. I tako se nastavilo dalje, tek poneku petstotinku sekunde. Ipak, sve ostalo vrijeme ja sam nju sve više otkrivao i ne znajući da time, zapravo, otkrivam sebe. Samom sebi.

Stalno me pozivala da je čitam, da gledam te ljude na njoj kako odbacuju djeliće sebe. Baš kao što sam ih i ja nekad odbacivao. Ti djelići su sad gradili onog mene kog priželjkujem. Ona me i dalje istom jačinom privlači, a ja nemam pojma da li ću ikada vidjeti onog pravog sebe. Zbog toga volim da lutam ulicama obespravljenih i uvijek ću lutati. Možda se sretnem.”– ističe autor, navodeći da su upravo to motivi za ovaj projekt.

Izložba počinje u 19:00 sati. 

Amer Kapetanović rođen je u Sarajevu, gdje i trenutno živi i radi kao profesionalni fotograf. Svoje radove do sada je izlagao na preko 130 izložbi u 15 zemalja svijeta. Autor je 15 samostalnih izložbi.

Godine 2006., za rad „Venecijanska priča“ nagrađen je nagradom „Collegium Artisticum“ koja se svake godine dodjeljuje jednom fotografu, članu ULUPUBiH.

Učestvovao je na brojnim radionicama fotografije, kako u BiH tako i u svijetu. Trenutno je predavač na nekoliko radionica sa tematskim predavanjima iz oblasti umjetničke i komercijalne fotografije. Voditelj je kurseva digitalne fotografije, a na nekoliko univerziteta u BiH bio je gost-predavač na umjetničkim i odsjecima žurnalizma.

U Asocijaciji za umjetničku fotografiju BiH, nosioc je strukovnog zvanja Majstor Fotografije. Član je i Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajnera BiH.

Podsjećamo, Amer Kapetanović bio je član žirija ovogodišnjeg izbora za fotografiju godine BiH.

Komentari

komentara

Kategorija:
Datum:
  • Januar 31, 2014
Podijeli:

Balkan Photo Festival na Facebooku

Balkan Photo Award na Facebooku

Fotografija.ba na Facebooku