EN | BHS

Drugi dan programa festivala Fotografija godine BiH 2014

Sva dešavanja se odvijaju na Akademiji likovnih umjetnosti Sarajevo po sljedećem rasporedu:

12.00h // 3fok festival – prezentacija:

Ideja o samom festivalu stara je nekoliko godina da bi se početkom 2013. godine stvorili uvjeti za organizaciju. Nakon višegodišnjih priča, ostvarenih kontakata i detaljno razrađene ideje festival je konačno dobio datum održavanja i naziv ” Outdoor Foto&Film Festival 3fok”. Skraćenica 3fok nastala je “igranjem” slovima pa je tako Foto i film festival dobio skraćenicu fff odnosno 3f, slovo O dobiveno je od riječi Oudoor dok slovo K označava mjesto odršavanja Kreševo.

13.00h // „ RovinjPhotodays: Jučer-danas-sutra „

O iskustvima najvećeg reginalnog fotografskog festivala govoriti će Denis Redić, direktor festivala.

Rovinj Photodays jedan je od najvećih festivala  fotografije Jugoistočne Europe. Riječ je o cjelogodišnjem projektu koji podržavaju brojne kulturne ustanove i organizacije te nekoliko ključnih pokrovitelja, a održava se od 2008. godine u organizaciji udruge Livingstone i Astorie d. o. o.

Festivalske aktivnosti uključuju organizaciju godišnjeg natječaja, putujućih izložbi tijekom godine u suradnji s kulturnim institucijama i galerijama te organizaciju tradicionalne završnice festivala, u svibnju u Rovinju.

14.00h  // Promocija knjige – Kamerades – Dirty Season

“Dirty Season” predstavlja svojevrsni vizuelni zapis jednog istorijskog perioda.Kroz fotografije nastale u periodu od 2009. do 2014. godine Kameradesi “ogoljuju” svakodnevicu, predstavljaju trenutke koji većini promiču i kojih nisu ni svjesni da su se dogodili.

Članovi kolektiva Kamerades su višestruko nagrađivani fotografi koji imaju višegodisnje iskustvo rada u medijima: Milovan Milenković, Nemanja Pančić, Marko Risović, Nemanja Jovanović, Marko Rupena i Saša Čolić.

19.00h // Fotografijom o mogućnostima – UNICEF I Fotografija.ba

Izložba polaznika radionica “Govorimo o mogućnostima kroz fotografiju” – djeca sa i bez poteškoća u razvoju. Izložbu su vodili fotografi Željko Budimir, Haris Čalkić i Amer Kapetanović u šest gradova širom BiH (Bijeljina, Doboj, Modrički Lug, Odžak, Trebinje i Zavidovići).

Ovogodišnji Festival su podržali: Kancelarija specijalnog predstavnika EU (EUSR), UNICEF Bosna i Hercegovina, i Grad Sarajevo. Generalni sponzor konkursa je Canon , a osim toga konkurs su podržali i sljedeći sponzori i prijatelji: AVTERA BH, ImtecHT ERONET, New Event,  DHLGalerija BlackBOX, Red Bull, Pycsell,  Hotel Festival, Poslovni klub, FAN Ferhatović, EUROBHPLAKATBH, AUMENTO i AtlantBH.

Medijski partneri konkursa: Klix, RSG, Antena Sarajevo, FTV, Magazin Dani i Oslobođenje.

Komentari

komentara

Kategorija:
Datum:
  • Januar 24, 2015
Podijeli:

Balkan Photo Festival na Facebooku

Balkan Photo Award na Facebooku

Fotografija.ba na Facebooku