EN | BHS

Danas na programu radionica, panel diskusija i izložba Marija Periše

Festival “Fotografija godine BiH 2013” nastavlja se danas sa veoma bogatim programom.

Posjetioci će imati priliku da uživaju u različitim događajima, a svi programi odvijat će se u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

U 13:00 sati Saša Poldan upriličit će radionicu/konferenciju o autorskim pravima. Na radionici će biti govora o tome na koji način je moguće zaštiti svoje fotografije, šta uopće predstavlja pojam autorstvo i ko je vlasnik autorskih prava? Kompletna radionica je otvorena za javnost i svi zainteresovani pozvani su da postavljaju pitanja, razgovaraju i uče zajedno.

Od 15:00 sati svi zainteresovani moći će prisustvovati panel diskusiji na temu “FOTOGRAFIJA: samo u virtualnoj stvarnosti?”.  Diskusija će pokušati dati odgovor na pitanje da li fotografija postoji samo u virtualnoj stvarnosti ili je potrebna njena materijalizacija za razumijevanje stvarne vrijednosti? Da li su izložbe najbolji način promocije fotografija? Koliko je promjene u svijetu fotografa donijela digitalizacija? Je li izrada fotografija danas popularna? Prenosi li materijalizovana (izrađena) fotografija bolje emociju od digitalne? Moderator: Adis Jaganjac (Pycsell.com) – učesnici: Amer Kapetnović, Damir Ibrišimović, Julijan Komšić, Haris Čalkić i Dejan Đurić.

“Zvjezdana prašina” Marija Periše

U subotu 25. januara, sa početkom u 19:00 sati u Umjetničkoj galeriji BiH bit će upriličena izložba/performans hrvatskog autora Marija Periše. Projekt se odvija u sklopu Festivala „Fotografija godine BiH 2013“,

Multimedijalni projekt koji će predstaviti sastoji se od više razina izvođenja i uključuje video art, fotografije i instalaciju kroz koje Periša kritički progovara o društvu koje je stvarano kroz sliku medija.

Govoreći o izložbi, historičarka umjetnosti, Belma Beširević ističe da „zanimljiv tehnički koncept izložbe prati teorijski osnov koji se tiče problematike fotografije i digitalne fotografije u društvu u kojem mediji dominiraju. U takvoj stvarnosti se ne može iskristalizirati cjelovita slika svijeta, već samo ona koja nam je prezentirana kao što je celebrity kultura predstavljena tehnološkim dometima (digitalne) fotografije. Periša u svojim radovima prati teoretičare medija (Benjamin, Flusser, Mcluhan) koji su problematizirali (nove) medije u vlastitom dobu.“

Mario Periša autor je više stotina objavljenih fotografija iz različitih područja fotografije koje objavljuje u različitim medijima u Hrvatskoj i regiji. Izlagao je na samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu te je autor foto-monografije ‘Povratak u divljinu’ (2008.) o konjima s visoravni Krug u BiH. 2007. godine objavio je dvije reportaže za National Geographic i to reportažu „Divlji konji“ te „Sinjska alka“. Osnivač je prve hrvatske nezavisne fotografske agencije MAPE (2006.), a okušao se i u video-animaciji i produkciji. Višegodišnji je član žirija međunarodnog natječaja za izbor Fotografije godine BiH te potpredsjednik Zbora reportera Hrvatske.

Viši je predavač na Veleučilištu u Varaždinu, a kao vanjski suradnik predaje i na Medijskom sveučilištu u Koprivnici te na Visokoj školi Edward Berneys u Zagrebu.

Komentari

komentara

Kategorija:
Datum:
  • Januar 25, 2014
Podijeli:

Balkan Photo Festival na Facebooku

Balkan Photo Award na Facebooku

Fotografija.ba na Facebooku